МБФ "ОМНІ-мережа для дітей"
Інформація про чинники, які порушують розвиток дітей

ЕНОКСАЦИН

Група/призначення:

Антибактеріальні засоби для системного застосування. Фторхінолони. Найповніша інформація про фторхінолони розміщена в статті ципрофлоксацин.

До цього класу належать також ципрофлоксацин, гатифлоксацин, геміфлоксацин, левофлоксацин, ломефлоксацин, моксифлоксацин, норфлоксацин, офлоксацин, тровафлоксацин.

Еноксацин вилучений з фармацевтичного ринку США.

Альтернативні назви / синоніми: пенетрекс, еноксор.
Діюча речовина: еноксацин.
Рекомендації при вагітності:

Відсутні дані про використання у людини, інші препарати цієї групи не рекомендовані.

Рекомендації при лактації:

Відсутні дані про використання у людини.

Прийом під час вагітності (короткий висновок):

Виходячи з даних від експериментальних тварин не очікується, що використання еноксацину при вагітності підвищуватиме ризик вроджених вад. Цей та інші фторхінолони варто уникати під час вагітності та лактації, оскільки вони токсично впливають на хрящову тканину молодих експериментальних тварин.

Інформація щодо досліджень на тваринах:

Згідно з інструкцією до препарату призначення молодим щурам та собакам призводило до ураження хрящової тканини на фоні доз, які склали 1,3 та 3,8 від рекомендованої для людини, виходячи з площі поверхні тіла і тому препарат не слід використовувати в період вагітності, лактації чи в дитячому віці. Ця рекомендація стосується також і інших фторхінолонів, виходячи з артропатії в молодих експериментальних тварин. Також зазначається відсутність тератогенних ефектів у мишей та щурів (доза не наводилась). Введення вагітним кролям дози до 50 мг/кг (ймовірно, за добу) продемонструвало підвищення частоти не специфічних вроджених вад на фоні материнської та плодової токсичності.

Рекомендована доза для людини становить близько 16 мг/кг/день. Опубліковані дані про відсутність підвищення частоти вроджених вад розвитку у щурів після лікування самок і самців еноксацином в дозах до 1000 мг/кг/день, хоча на фоні такої дози знижувалась фертильність у самців. Наступне дослідження у самців щурів з використанням дуже високих добових доз (3000 мг/кг/день) протягом 2 тижнів зафіксувало летальність (2 з 5 тварин). Автори повідомили, що ця доза призводила до значного зниження ваги тіла і виявилась токсичною для статевих клітин.

У вагітних собак доза 60 мг/кг в період ембріогенезу не підвищувала частоти вроджених вад. Не виявлено ознак перинатальної токсичності на фоні доз до 1000 мг/кг/день, введених перед пологами та протягом лактації.

Інформація щодо впливу на плід:

Європейський реєстр ідентифікував нормальний результат вагітності з впливом еноксацину, яку проспективно спостерігали. Додатковий аналіз даних реєстру виявив, що серед 32 аномальних народжень з пренатальним впливом антибактеріальних препаратів, в жодному випадку не було залучено еноксацину. Це спостереження може просто свідчити про те, що еноксацин рідко призначається при вагітності.

Застосування препарату під час вигодовування: відсутня інформація.
Вплив на фертильність (чоловіків та жінок):

Еноксацин акумулюється в простаті та сім’яній рідині чоловіків в концентрації, вищій за показник в плазмі.

Адаптовано за матеріалами:
  1. Інформаційна система Центру репродуктивної токсикології “Reprotox” (http://www.reprotox.org).

 

Адаптовано 31.05.2020 р.:
Е.Й. Пацкун, лікар-генетик, кандидат медичних наук, доцент кафедри неврології, нейрохірургії та психіатрії Ужгородського національного університету.
Переглянуто редакційною колегією 01.06.2020 р.


Будь ласка, дайте відповідь на ці чотири питання:

Хто Ви?

Результати

Loading ... Loading ...

Ваша оцінка сайту УТІС:

Результати

Loading ... Loading ...

Для чого потрібна інформація?

Результати

Loading ... Loading ...

Чи Ви ще повернетесь на наш сайт?

Результати

Loading ... Loading ...

Всього статей

1437

Наші сайти
Мистецтво
Мистецтво
Навчання
Навчання
Інформація
Інформація
Information
Information
Help Me!