МБФ "ОМНІ-мережа для дітей"
Інформація про чинники, які порушують розвиток дітей

ФЛЕРОКСАЦИН

Група/призначення:

Протимікробні засоби широкого спектру. Фторхінолони. До цього класу належать також ципрофлоксацин, гатифлоксацин, геміфлоксацин, левофлоксацин, ломефлоксацин, моксифлоксацин, норфлоксацин, офлоксацин, тровафлоксацин.

Флероксацин відсутній на ринку США. Найповніша інформація про фторхінолони розміщена в статті ципрофлоксацин.

Альтернативні назви / синоніми: мегалоцин.
Діюча речовина: флероксацин.
Рекомендації при вагітності:

Протипоказаний (можливе використання тільки за відсутності альтернативи).

Рекомендації при лактації:

Обмежені дані про використання у людини; ймовірно сумісний.

Прийом під час вагітності (короткий висновок):

Відсутні повідомлення про використання при вагітності у людини. Виходячи з даних від експериментальних тварин не очікується підвищення частоти вроджених вад при використанні флероксацину. Фторхінолони протипоказані при вагітності через токсичний вплив на хрящову тканину у молодих тварин. Виходячи з подібності препарату до ципрофлоксацину слід рекомендувати уникати призначення вагітним.

Рев’ю   1993 року щодо безпечності фторхінолонів дійшло висновку, що ці антибактеріальні препарати протипоказані при вагітності через складність екстраполяції даних від експериментальних тварин відносно мутагенності для людини та через суперечливу інтерпретацію токсичності препарату. Автори не були переконані, що індуковане хлорохіном ураження хрящової тканини з наступною артропатією є основною проблемою, незважаючи на те, що цей ефект продемонстровано в кількох видів тварин та окремі випадки у дітей.

Інші дослідники також дійшли висновку, що хіноліни слід вважати протипоказаними при вагітності, оскільки зазвичай доступні безпечніші альтернативи.

FDA додає застереження щодо всіх фторхінолонів відносно потенційного ризику несприятливих ефектів із залученням сухожиль, м’язів, суглобів, нервів, центральної нервової системи. Фторхінолони слід залишити для випадків без альтернативних варіантів лікування.

Інформація щодо досліджень на тваринах:

Виходячи з даних англійського абстракту з посиланням на японське дослідження призначення флероксацину в дозі 25, 50 чи 100 мг/кг протягом періоду органогенезу не підвищувало частоти загибелі плодів та вроджених вад розвитку у кролів. У макак cynomolgus доза 70 мг/кг/день спричиняла материнську токсичність (втрату ваги, анорексію, блювоту) та ембріолетальність. У дитинчат, що вижили, не виявляли вроджених вад або порушення розвитку.

Інформація щодо впливу на плід:

Відсутні повідомлення про використання флероксацину при вагітності у людини.

Застосування препарату під час вигодовування:

Флероксацин проникає до грудного молока людини в невеликій кількості. 7 жінок в період лактації отримали одноразову пероральну дозу 400 мг, кумулятивна екскреція з молоком становила лише 0,219 мг через 48 годин. За добу дитина, яка знаходиться на грудному вигодовуванні і споживаючи 150 мл/кг/день становить менше або є на рівні 10 мг.

Більше інформації в статті про ципрофлоксацин.

Вплив на фертильність (чоловіків та жінок): відсутня інформація.
Адаптовано за матеріалами:
  1. Інформаційна система Центру репродуктивної токсикології “Reprotox” (http://www.reprotox.org).

 

Адаптовано 31.05.2020 р.:
Е.Й. Пацкун, лікар-генетик, кандидат медичних наук, доцент кафедри неврології, нейрохірургії та психіатрії Ужгородського національного університету. 
Переглянуто редакційною колегією 03.06.2020 р.


Будь ласка, дайте відповідь на ці чотири питання:

Хто Ви?

Результати

Loading ... Loading ...

Ваша оцінка сайту УТІС:

Результати

Loading ... Loading ...

Для чого потрібна інформація?

Результати

Loading ... Loading ...

Чи Ви ще повернетесь на наш сайт?

Результати

Loading ... Loading ...

Всього статей

1437

Наші сайти
Мистецтво
Мистецтво
Навчання
Навчання
Інформація
Інформація
Information
Information
Help Me!