МБФ "ОМНІ-мережа для дітей"
Інформація про чинники, які порушують розвиток дітей

ДУТАСТЕРИД

Група/призначення:

Препарати, які застосовуються для лікування онкологічних захворювань. Це подвійний інгібітор 5-aльфа-редуктази, що відповідає за перетворення тестостерону на 5-альфа-дигідротестостерон. Застосовується для лікування та запобігання прогресуванню доброякісної гіперплазії передміхурової залози шляхом зменшення її розмірів, пом’якшення симптомів хвороби, покращання відтоку сечі, зменшення ризику виникнення затримки сечі та необхідності хірургічного втручання.

Альтернативні назви / синоніми:  аводарт.
Діюча речовина:  дутастерид.
Рекомендації при вагітності:  протипоказаний.
Рекомендації при лактації:

Відсутня інформація – ймовірно протипоказаний.

Прийом під час вагітності (короткий висновок):

Дутастерид виклакає фемінізацію у плодів чоловічої статі при концентрації його в крові нижчій від такої при лікуванні. Хоча відсутня інформація про несприятливий результат вагітності, дутастерид вважається протипоказаним при вагітності. Потрапляння препарату вагітним із спермою не викликає достатньої концентрації, щоб очікувався ризик для плоду.

Інформація щодо досліджень на тваринах:

Згідно з результатами до клінічних досліджень, підсумованими в інструкції та фармакологічному огляді FDA, лікування дутастеридом вагітних щурів та кролів викликає фемінізацію плодів чоловічої статі при концентрації препарату в крові біля 2 нг/мл у щурів та 5-15 нг/мл у кролів відповідно. При лікуванні чоловіків дутастеридом його концентрація в крові сягає до 40 нг/мл. Фемінізуючий ефект у експериментальних тварин полягав у зменшенні аногенітальної відстані та розвитку сосків, гіпоспадії. Введення дутастериду самкам щурів перед та під час спарювання та на ранніх термінах вагітності викликало зменшення розміру посліду та зростання частоти резорбції при дозі вдвічі нижчій за рекомендовану для людини.

При спарюванні самок щурів із самцями, яких лікували дутастеридом, концентрація препарату в крові самок становила 0,1–0,4% від концентрації в крові самця. Можливе поглинання препарату вагітної із сперми оцінювалось експертами FDA. Рівень дутастериду у спермі лікованих цим препаратом чоловіків вимірювався на рівні 14 нг/мл. Якщо припустити, що жінка щодня отримує 5 мл сперми, а поглинання препарату становить 100%, то концентрація препарату в крові жінки становитиме 0,0175 нг/мл. А така концентрація в 100 раз нижча від тієї, яка викликає фемінізуючий ефект в експериментальних щурів та кролів.

При введенні мавпам дутастериду внутрішньовенно під час вагітності в концентрації в 16 раз вищій від тієї, що, згідно з розрахунками отримується із сперми не було виявлено фемінізуючих ефектів. Крім того, припущення про 100% поглинання препарату із сперми є перебільшеним, тому FDA вважає низьким ризик впливу препарату через сперму.

Інформація щодо впливу на плід:

Експерти FDA вважають, що вагітні жінки можуть поглинати препарат через шкіру при пошкодженні таблеток та капсул в обсязі, достатньому для збільшення ризику для плоду. Тому інструкція рекомендує жінкам не торкатися цього препарату. FDA також вважає, що переливання 5% крові вагітним жінкам від чоловіків, які знаходяться на лікуванні дутастеридом, збільшує ризик для плоду, і чоловіки, які лікуються цим препаратом не можуть бути донорами.

Застосування препарату під час вигодовування:

Відсутня інформація щодо впливу препарату при лактації.

Вплив на фертильність (чоловіків та жінок):

Лікування самців щурів дутастеридом знижувало вагу репродуктивних органів та викликало невеликі транзиторні зміни концентрації сперми, а також зниження фертильності при концентрації, нижчій від тієї, яка досягається у чоловіків при лікуванні.

У чоловіків, яким проводилось лікування дутастеридом, виявляли незначне транзиторне зменшення об’єму та концентрації сперми. Також відмічалось зниження статевого потягу та спонтанних ерекцій.

Адаптовано за матеріалами:
  1. Інформаційна система Центру репродуктивної токсикології “Reprotox” (http://www.reprotox.org).

 

Адаптовано 01.05.2015 р.:
Е.Й. Пацкун, лікар-генетик, кандидат медичних наук, доцент кафедри неврології, нейрохірургії та психіатрії Ужгородського національного університету.
Переглянуто редакційною колегією 15.07.2015 р.


Будь ласка, дайте відповідь на ці чотири питання:

Хто Ви?

Результати

Loading ... Loading ...

Ваша оцінка сайту УТІС:

Результати

Loading ... Loading ...

Для чого потрібна інформація?

Результати

Loading ... Loading ...

Чи Ви ще повернетесь на наш сайт?

Результати

Loading ... Loading ...

Всього статей

1437

Наші сайти
Мистецтво
Мистецтво
Навчання
Навчання
Інформація
Інформація
Information
Information
Help Me!