МБФ "ОМНІ-мережа для дітей"
Інформація про чинники, які порушують розвиток дітей

КЛЕМАСТИН

Група/призначення:  

Антигістамінний препарат,  блокатор Н1-рецепторів.

Альтернативні назви / синоніми: тавегіл.
Діюча речовина: клемастин.
Рекомендації при вагітності: сумісний.
Рекомендації при лактації:

Обмежені дані про застосування у людини; потенційно токсичний.

Прийом під час вагітності (короткий висновок):

В цілому антигістамінні препарати сумісні з вагітністю. Повідомлення про 1230 вагітних, які вживали клемастин не виявило підвищеного ризику вроджених вад. Однак, повідомляється про можливий зв’язок між препаратом та розвитком ретролентальної фіброплазії у недоношених новонароджених (вроджена патологія ока, є наслідком порушення регресу первинного склистого тіла, однобічне ураження; клініка: фіброзна мембрана, зрощена з задньою капсулою кришталика, мікрофтальм, мілка передня камера, розширені судини райдужки, васкуляризована ретролентальна мембрана, яка викликає тракцію циліарних відростків).

Інформація щодо досліджень на тваринах:

Дослідження у щурів та кролів з антигістамінними препаратами та клемастином не виявили тератогенних ефектів.

Інформація щодо впливу на плід:

Наводимо дані різних досліджень.

Дослідження шведського медичного реєстру народжень щодо 1230 жінок, які вживали клемастин у І триместрі вагітності з проспективним моніторингом за результатами вагітностей не показали значної різниці частоти вроджених вад в порівнянні з контрольною групою.

Також повідомляється про випадок вживання антигістамінного препарату (назва та доза не вказуються) за 2 тижні до передчасних пологів і зв’язок з виникненням ретролентальної фіброплазії у немовляти. Частота цієї вродженої вади становить 22% (19 випадків з 86) при використанні антигістамінних препаратів і 11% (324 з 2940) якщо мати не вживала такі препарати. На сьогодні не відомо про інші дослідження, які б підтвердили такі наслідки вживання препаратів, а також про можливий біологічний механізм такого ефекту.

Опитування, проведене Мічиганським медичним центром щодо результатів 229101 доношеної вагітності за період 1985-1992 років, виявило, що 1617 новонароджених зазнали впливу клемастину в І триместрі.  Великі вроджені вади виявлено у 71 дитини (4,4%), в тому числі: 13 випадків кардіоваскулярних вад, 3 розщілини обличчя, 3 розщілини хребта, 4 полідактилії, 4 гіпоспадії, 5 редукційних дефектів кінцівок.

Дослідження 2002 року не виявило тератогенного або іншого впливу на плід антигістамінних препаратів при використанні в ранніх термінах вагітності для лікування нудоти і блювоти (12394 жінки) та  алергії (5041 жінка). 1230 з цих жінок вживали клемастин.

Застосування препарату під час вигодовування:

 Препарат потрапляє в грудне молоко. Описується випадок, коли жінка при лактації почала приймати клемастин в дозі 1 мг двічі на день і через 12 годин у 10-ти місячного немовляти виявили сонливість, дратівливість, відмову від їжі, напруження в області шиї, крик високої тональності. Мати також приймала фентоїн та карбамазепін від посттравматичної епілепсії. Після припинення прийому клемастину через 24 години симптоми у дитини зникли. Виходячи з цього повідомлення, американська академія педіатрії відносить клемастин до ліків, які спричиняють вплив на немовлят, що знаходяться на грудному вигодовуванні і які треба призначати в цей період з обережністю.

При іншому дослідженні опитували жінок, які вживали антигістамінні препарати для лікування сезонної алергії або застуди в період лактації. 22,6% опитаних матерів відмічали сонливість, дратівливість або зменшення періоду сну у немовлят.  Ці відхилення не були розцінені жінками як серйозні, тому до лікарів не зверталися. При іншому дослідженні цієї ж групи науковців виявлено, що 9,4% матерів, які вживали антигістамінні препарати в період лактації  повідомили про аналогічні мінімальні реакції з боку новонароджених без залучення медичної допомоги. Найчастішим ефектом у немовлят була дратівливість.

Виходячи з антихолінергічних ефектів антигістамінних препаратів, вони, теоретично, можуть знижувати продукцію грудного молока. Проте відомо, що інші антигістамінні препарати виявляються в молоці у низькій концентрації. Якщо препарати справді знижують вироблення молока, то слід би припиняти їх вживання при лактації, проте точних даних про такий ефект ми не маємо.

Якщо вищеописані симптоми у немовляти та зниження продукції молока спостерігаються при вживанні мамою препарату, то правильним було б припинити лікування, але, видається, це трапляється нечасто.

Вплив на фертильність (чоловіків та жінок):

Немає інформації про негативний вплив препарату на фертильність.

Адаптовано за матеріалами:
  1. Інформаційна система Центру репродуктивної токсикології “Reprotox” (http://www.reprotox.org).
  2. Briggs G, Freeman R, Yaffe S. Drugs in Pregnancy and Lactation: a Reference Guide to Fetal and Neonatal Risk. Ninth edition, 2011, Wolters Kluwer, Lippincott Williams & Wilkins. 1728 pages. ISBN: 978-1-60831-708-0.

 

Адаптовано 11.05.2015 р.:
Е.Й. Пацкун, лікар-генетик, кандидат медичних наук, доцент кафедри неврології, нейрохірургії та психіатрії Ужгородського національного університету.
Переглянуто редакційною колегією 08.07.2015 р.


Будь ласка, дайте відповідь на ці чотири питання:

Хто Ви?

Результати

Loading ... Loading ...

Ваша оцінка сайту УТІС:

Результати

Loading ... Loading ...

Для чого потрібна інформація?

Результати

Loading ... Loading ...

Чи Ви ще повернетесь на наш сайт?

Результати

Loading ... Loading ...

Всього статей

1437

Наші сайти
Мистецтво
Мистецтво
Навчання
Навчання
Інформація
Інформація
Information
Information
Help Me!