МБФ "ОМНІ-мережа для дітей"
Інформація про чинники, які порушують розвиток дітей

ДИХЛОРАЛФЕНАЗОН

Група/призначення:

Седативний, снодійний препарат. Дихлоралфеназон є проліками*, сумішшю антипірину (феназон; анальгетик-антипіретик) з хлоралгідратом (седативний, снодійний засіб) або хлоралбетаїном, тому він дисоцієються до цих сполук. Дихлоралфеназон є компонентом препарату, який також містить ізометептен та ацетамінофен (парацетамол; анальгетик-антипіретик); (цей комбінований препарат вилучений з фармацевтичного ринку США з січня 2011 року). Активні метаболіти дихлоралфеназону включають антипірин та трихлоретанол (анестетик). Хлоралбетаїн в організмі людини метаболізується до хлоралгідрату, який потім конвертується до трихлоретанолу.

*Проліки (англ. prodrugs) — хімічно модифіковані форми продуктів (речовин), які в біосередовищах організму внаслідок метаболічних процесів перетворюються на ліки.

Альтернативні назви / синоніми: немає.
Діюча речовина: дихлоралфеназон.
Рекомендації при вагітності:

Обмежені дані про використання у людини; ймовірно сумісний.

Рекомендації при лактації:

Обмежені дані про застосування у людини; ймовірно сумісний.

Прийом під час вагітності (короткий висновок):

Досвід застосування при вагітності у людини обмежений. Відсутність токсичного впливу на розвиток в одного виду тварин та відсутність повідомлень про ембріо/фетальну токсичність у людини припускають, що ризик, якщо він існує, є низьким.

Інформація щодо досліджень на тваринах:

Тестування у щурів проводились при двох дослідженнях. Дози 50-500 мг/кг/день вводились тваринам з харчуванням, при цьому не спостерігали тератогенних або інших несприятливих наслідків.

Інформація щодо впливу на плід:

Досвід застосування при вагітності у людини обмежений.

Хоча відсутні опубліковані повідомлення про використання дихлоралфеназону при вагітності у людини, одне джерело інформує про «широке використання» цього препарату при вагітності.

Спільний перинатальний проект (Collaborative Pеrinatal Project), моніторуючи 50282 пари мати-дитина, ідентифікував 71 випадок впливу хлоралгідрату в І триместрі. В цій групі виявлено 8 немовлят з вродженими вадами розвитку (співвідношення шансів 1,68). Більше того, коли хлоралгідрат комбінували з усіма транквілізаторами та не барбітуратовими седативними препаратами, не виявили асоціації з вродженими вадами розвитку (1,13; 95% ДІ 0,88-1,44). Щодо впливу хлоралгідрату в будь-якому терміні вагітності: ідентифіковано 358 випадків, з них у 9 – вроджені вади розвитку (0,98; 95% ДІ 0,45-1,84).

Застосування препарату під час вигодовування:

Дихлоралфеназон є проліками суміші хлоралгідрату та антипірину. Трихлоретанол, активний метаболіт хлоралгідрату, проникає в грудне молоко, як і антипірин.

Повідомляється про помірну сонливість у немовляти на грудному вигодовуванні, чия мама приймала щовечора 1300 мг дихлоралфеназону. Жінка також отримувала  хлорпромазину 100 мг (антипсихотичний препарат) тричі на день. Дихлоралфеназол метаболізується до трихлоретанолу – активного метаболіту хлоралгідрату. Рівень трихлоретанолу в грудному молоці становив 60-80% від показника в сироватці матері. Через 20 годин метаболіт вже не визначався в сироватці дитини. Розвиток немовляти був нормальним під час впливу препаратів та при спостереженні ще протягом 3 місяців після припинення лікування. Це дослідження не визначало концентрації антипірину в грудному молоці.

Американська академія педіатрії вважає хлоралгідрат сумісним з грудним вигодовуванням.

Вплив на фертильність (чоловіків та жінок):

Відсутня інформація, див. статті Хлоралгідрат та Антипірин.

Адаптовано за матеріалами:
  1. Інформаційна система Центру репродуктивної токсикології “Reprotox” (http://www.reprotox.org).
  2. Briggs G, Freeman R, Yaffe S. Drugs in Pregnancy and Lactation: a Reference Guide to Fetal and Neonatal Risk. Ninth edition, 2011, Wolters Kluwer, Lippincott Williams & Wilkins. 1728 pages. ISBN: 978-1-60831-708-0.

 

Адаптовано 09.01.2018 р.:
Е.Й. Пацкун, лікар-генетик, кандидат медичних наук, доцент кафедри неврології, нейрохірургії та психіатрії Ужгородського національного університету.
Переглянуто редакційною колегією 10.01.2018 р.


Будь ласка, дайте відповідь на ці чотири питання:

Хто Ви?

Результати

Loading ... Loading ...

Ваша оцінка сайту УТІС:

Результати

Loading ... Loading ...

Для чого потрібна інформація?

Результати

Loading ... Loading ...

Чи Ви ще повернетесь на наш сайт?

Результати

Loading ... Loading ...

Всього статей

1437

Наші сайти
Мистецтво
Мистецтво
Навчання
Навчання
Інформація
Інформація
Information
Information
Help Me!